Alın robotları askere

ST. Robotik-Mekatronik - 10 Ekim 2010

 

Bildim bileli gündeme gelen konulardandır askerlik görevinin uygulanması konusundaki değişikler. Bedelli olsun mu, olmasın mı, süre 16 ay mı olsun 15 mi, 9 mu, kısa dönem olsun mu olmasın mı, üniversite mezunları asteğmen olsun mu, tek tipe mi geçelim, profesyonel ordu kurulsun mu, genel kurmayın görüşü mü kabul edilsin, hükümetin mi tartışmaları uzayıp gitmekte.

Dünyanın gelişmiş ülkeleri ordularında robot kullanma arayışlarını epeyidir sürdürmekteler. Örneğin ABD ile İsrail robot askerler yapmak için çalışmalarını çok önceden başlatan ülkelerden. Her iki ülke de büyük kaynak ayırdıkları bu alanda çok farklı konseptler peşinde koşmaktalar. Örneğin Georgia Technology Institute araştırmacılarından Ronald Arkin etik davranacak robotlar üretme sevdasında. Arkin savaş stresini kaldıracak olan robotların daha etik görev yapacağına inanıyor. Çalışmasında kendini savunma içgüdüsü olmadan, korku ve nefret ile hareket etmeyen robotların düşman da olsa gereksiz yere insanlara zarar vermeyeceğini savunan Arkin bu sayede militarizm ile anti militarizmi uzlaştıracağı savında.
İsrail ise konuya klasik yaklaşıyor. Ürettiği ‘Yılan’' isimli robot ile mağaralara, tünellere, binalara ve çatlaklara sızarak görüntü ve ses kaydı yapıyor. Uzunluğu iki metreyi bulan ve kamuflaj üniforması taşıyan ‘Yılan’ istihbarat toplamanın yanı sıra gerektiğinde taşıdığı bir bombayı da patlatarak Japon Kamikazeleri gibi intihar mantığıyla da çalışabiliyor. Kamikaze demişken dünyada robot teknolojisinin en ileri olduğu ülkelerden Japonya’nın ordu kurması ikinci dünya savaşı sonrasında yasaklanmış olduğu için askeri robot araştırmaları dahi yapamıyorlar. 

Tabii ABD de imha robotları üretip kullanmakta sınır tanımıyor. Onlara göre Afganistan’da kahramanlık destanı yaratan nice robotları var. Her robot da savaşacak değil, malzeme ikmal robotlarına da gerek var. ABD’de ‘big dog’ isimli böyle bir örnek en sarp ve eğimli güzergâhlarda mühimmat taşıyor. Big dog’lar darbe aldıklarında bile yıkılmıyorlar. Adına büyük katır deseler daha uygun olurdu. Bir diğer robot türü de hemşire robotlar. Yaralı askerlere derman oluyorlar.  

İlk mesaj: Kendi askeri robotlarımızı üretip en azından sınır bekçiliğinde kullanarak ilk paragraftaki tartışmaları azaltmalıyız.
İkinci mesaj: Bu kadar zengin yeteneği olan robotlardan endüstride de hizmet sektöründe de daha çok yararlanmayı becermeliyiz.

 

 
< Önceki   Sonraki >

Sponsor Bağlantılar





 

Recep Akbayrak

Açık hesap alacaklıların dikkatine

ST. Makina - 15 Nisan 2012

Kendi işinin patronu olmak, birçok kişinin hayali. Az çalışarak çok kazanmanın yolu olarak görülüyor işverenlik. Hele bir de bu duyguyu tatmaya görsünler, bir daha kolay kolay çalışamıyorlar bir başkasının yanında...

 

Halefşan Sümen

Forklift ve benzerlerini alırken dikkat edilecekler

ST. Vinç ve Kaldırma Üniteleri - 20 Mayıs 2012

Dergilerimizin hedefleri arasında okurlarımızın rasyonel satın alma yapmalarına katkıda bulunmak ön sıralarda gelir. Bu hedefe zaman zaman doğrudan yönelerek spesifik ürünlerin tedarikinin nasıl olacağına ilişkin bilimsel gerçekleri açıkladığımız dikkatli okurların bildiği bir konudur.