Proses endüstrisindeki inovasyonlar

ST. Proses Otomasyonu - 5 Eylül 2009

ST Proses Otomasyonu dergimizin çeşitli alt başlıkları bulunuyor. Enstrümantasyon ve kontrol mühendisliği bunların ilki. Bu konuya verdiğimiz önem adımızdan da anlaşılmakta. Ancak başka konuları da işliyoruz. İçeriğimizde vana, boru, armatür kategorisi de var, pompa, kompresör, laboratuar cihazları, analitik ekipmanlar da. Mekanik ve termal işleme, tesis mühendisliği, biyoteknoloji konuları da. Gün geçmiyor ki bu konuların her birinde yenilik yapılmasın. İçinde bulunduğumuz dönem inovasyon yapmayı zorunlu kıldığından bu durum çok normal. Ben de içeriğimizdeki konulara ilişkin inovasyonlardan çeşitli örnekler sunmayı istedim bu ay.
Vana, boru ve armatürler temel sistem bileşenleri ve tesislerin tasarımlarının daha iyi olması için büyük fırsatlar sunarlar. ASV Stübbe firması bu alanda bir yenilik yaparak membran valflerine ekonomik bir alternatif olan küresel dozlama vanası üretti. Yüksek hassasiyete ve tekrarlanabilirliği olan vananın üzerinde 90 derecelik pozisyon endikatörü bulunuyor.
Termal işleme alanında kurutma ve ayrıştırma çoğunlukla kombine gerçekleşen süreçlerdir. Strassburger Fitler ve Bayer Technology Services firmalarının ortaklaşa geliştirdikleri sıcak filtre presi insan zekasının sınırının olmadığına ilişkin güzel bir örnek. Pres filtrelemeyi, yıkamayı, sıkıştırmayı ve kurutma görevlerini birlikte yapacak şekilde çok fonksiyonlu. Presteki sıcak metal plaka kurutma zamanını ürüne göre üçte bir oranında kısaltıyor.
Pompalar konusunda da güzel bir gelişme var. Edur firması çok fazlı bir pompa üretti. Cihaz akışkanlar için klasik pompalama görevine ek olarak sıvı gaz karışımları mikseri olarak da kullanılabilmekte. Aynı zamanda gaz zenginleştirme görevi için de uygun.
Laboratuar ve analitik ekipmanlar kategorisinde Shunk firması kartezyen bir kol sistemi geliştirdi. Uniplace adı verilen sisteme istenirse döner eksenler de eklenebiliyor.
Tesis mühendisliği ve proses kategorisinde İsveçli Alfa Laval yepyeni bir sürekli tip levha reaktörü pazara sundu. Aynı zamanda levha tip ısı eşanjörü fonksiyonuna da sahip olan ART Model 49 yepyeni tasarımı ile ekonomik ve emniyet derecesi çok yüksek bir cihaz.
Mekanik proses ürünü olarak E.Begerow’s Becopad’u gösterilebilir. Bir filtre olan bu ürün işlevini mineral yerine selüloz kullanarak yapmakta. Bu sayede %100 biyolojik olarak parçalanabilen (ing. biodegradable) özellikte. Ayrıca %50 daha az su ile çalıştığından kategorisinin en çevreci ürünü.
Enstrümantasyon alanındaki önemli bir yenilik de J & M Analytik firmasının Lighthouse Probe isimli sondası. Lighthouse probe kurutma işlemlerinde nem ölçümü ile karışım ve kaplama süreçlerinin izlenmesinde kullanılabiliyor.
Proses endüstrisindeki gelişmeleri izlemek ve duyurmak için derginiz ST Proses Otomasyonu size yeter.

 
< Önceki   Sonraki >

Sponsor Bağlantılar





 

Recep Akbayrak

Açık hesap alacaklıların dikkatine

ST. Makina - 15 Nisan 2012

Kendi işinin patronu olmak, birçok kişinin hayali. Az çalışarak çok kazanmanın yolu olarak görülüyor işverenlik. Hele bir de bu duyguyu tatmaya görsünler, bir daha kolay kolay çalışamıyorlar bir başkasının yanında...

 

Halefşan Sümen

Forklift ve benzerlerini alırken dikkat edilecekler

ST. Vinç ve Kaldırma Üniteleri - 20 Mayıs 2012

Dergilerimizin hedefleri arasında okurlarımızın rasyonel satın alma yapmalarına katkıda bulunmak ön sıralarda gelir. Bu hedefe zaman zaman doğrudan yönelerek spesifik ürünlerin tedarikinin nasıl olacağına ilişkin bilimsel gerçekleri açıkladığımız dikkatli okurların bildiği bir konudur.