Otomasyonda bu yıl

ST. Otomasyon - 1 Mart 2010

 

 

Global krizin otomasyon sektöründeki etkileri yavaş yavaş belli olmaya başladı. Hazırlanan raporlardan alt sektörleri görebiliyoruz. 2009 yılında en büyük düşüş PLC pazarında yaşanmış. Sektör 2008’e kıyasla %20 civarında küçülmüş. 2008 yılında dünya PLC pazarı, doğrudan ilgili yazılımlar ve hizmetler dahil 7,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişken 2009’da 5,64 milyar dolara inmiş. Analistler sektörün 2008 yılındaki düzeyine tekrar ulaşması için 2012 yılını beklemek gerektiği görüşündeler. Bununla beraber emniyetli PLC pazarının 2010’da hızla büyüyeceği öngörülmekte. EN ISO 13849-1 ve EN/IEC 62061 gibi emniyet standartlarının yürürlüğe girmesinin, sadece emniyetli PLC pazarında değil tüm makina emniyet ürünlerinin satışlarında artışlar getirmesi beklenmekte.

600kW altındaki sürücüler 2007 yılında muhteşem bir yıl yaşamıştı. Enerji fiyatlarının yükselmesi, enerji verimliliğine verilen önem büyümenin ana nedenleri idi. 2009’da hafif bir sallantı geçiren sektör 2010’da ürünlerinin kullanıldığı 27 sektörde de büyümesini sürdürecek. 
Büyümesi beklenen bir alan da OPC server pazarı. Entegratörlerin işlerini kolaylaştıran, müşterileri açık ve standart bir yapıya yönelten sistem 2010’da kesinlikle büyüyecek. Tercihleri OPC olanlar da kazanacak.

Raporlar 2010 yılında dünya robot nüfusunun görme yeteneği kazanacağına işaret etmekte. Şu anda çalışan robotların çok küçük bir yüzdesi yapay görme sistemleri ile donanmış durumda. Bundan böyle robotların gözleri açılacak.

Otomasyon sektörünün içinde olanlar 2010’un şirket birleşme ve ele geçirmelerinin yaşanma olasılığının en fazla gerçekleşeceği görüşünde birleşmekteler.

Bazı firmalar çeşitli nedenlerle girmiş oldukları düşüş sürecinden kendilerini kurtaramayacak gibi görünüyorlar. Özellikle kötü yönetim sendromuna yakalanmış ve ülkemizde lise düzeyindeki kadrolarla ayakta durmaya çalışan bir Japon firma da bu alanda başı çekiyor. 

Buraya kadarki öngörüler raporlarda öne çıkan derlemeler. Şahsen kablosuz çözümler pazarında da ben büyüme bekliyorum. 2010 yılında tesisler yatırım bütçelerinden en büyük payı bu alana ayıracaklar. Nereden biliyorsun derseniz Emerson Process Management firmasının şubat ayında düzenlemiş olduğu semineri kanıt olarak gösteririm. Bir yönetim ve pazarlama dehası olan sayın ve sevgili Hamid Jafari bu konuda toplantı yapmışsa pazar da büyüyecek demektir.

 
< Önceki   Sonraki >

Sponsor Bağlantılar





 

Recep Akbayrak

Açık hesap alacaklıların dikkatine

ST. Makina - 15 Nisan 2012

Kendi işinin patronu olmak, birçok kişinin hayali. Az çalışarak çok kazanmanın yolu olarak görülüyor işverenlik. Hele bir de bu duyguyu tatmaya görsünler, bir daha kolay kolay çalışamıyorlar bir başkasının yanında...

 

Halefşan Sümen

Forklift ve benzerlerini alırken dikkat edilecekler

ST. Vinç ve Kaldırma Üniteleri - 20 Mayıs 2012

Dergilerimizin hedefleri arasında okurlarımızın rasyonel satın alma yapmalarına katkıda bulunmak ön sıralarda gelir. Bu hedefe zaman zaman doğrudan yönelerek spesifik ürünlerin tedarikinin nasıl olacağına ilişkin bilimsel gerçekleri açıkladığımız dikkatli okurların bildiği bir konudur.